лятна отпуска

5 въпроса за твоята лятна отпуска

Това не е статия правеща сравнение между българските и гръцките курорти и къде е по-евтино, нито пък цели съветване за това каква работа да си хванете така, че хем да сте на море, хем да припечелите нещо. Говорейки за лятната отпуска, ще започнем с една важна нейна характеристика. А тя е, че има край.

След морето, планината или екскурзията се връщаме в къщи и пред нас стоят купчината пране и новата работна седмица в офиса. И така до следващата отпуска. “Това е живота” – ще каже някой и ще се понесе по течението на забързаното ежедневие.

По течението ли се носим? Водят ли ни обстоятелствата в нежелани посоки? Дали просто свиваме рамене и въздъхваме с надежда за по-добри случаи или се опитваме ние сами да създаваме обстоятелства?

Невероятно е колко много хора прекарват повече време в това да планират своята лятна отпуска, отколкото в това да планират за живота си. И въпреки, че не можем да предвидим всичко и не знам какво ще ни донесе утрешния ден, това да мислим в перспектива, ще премести в отбора на успешните. Ако мислим просто от днес за утре без да поемаме отговорност за живота си, нямаме избор освен да се озовем в тълпа от посредствени и неудовлетворени от живота си хора.

  1. Въпрос номер 1) в списъка от летни въпроси е: За какво си благодарен? Доказано е, че хората са много по-склонни да обръщат внимание на негативното и да забравят да забелязват красивите неща, които ги заобикалят. Имайки сърце пълно с благодарност, очите се настройват да разпознават възможности, а умът да измисля решения.
  2. Вторият въпрос е: Ако парите не бяха фактор, с какво щеше да се занимаваш?Надявам се отговорът да не е просто “с нищо” или “щях да си пия коктейла на някой плаж”. Това, че  отпуската си има край всъщност е нещо добро. Всеки човек е създаден с таланти, които да развива, с персоналност, която има какво да даде на заобикалящия свят. Какво би развивал тук и сега ако нямаше спирачки и ограничения? Вярвам, че за всеки един може да покаже нещо по-стойностно за себе си от снимки с коктейли и скъпи коли в Инстаграм.
  3. Въпрос номер 3) е: Как виждаш себе си след 5 години?Искам да разширя въпроса за различните области от живота. Ние не сме просто професията си, или притежанията си, или постиженията си. Това, което ни прави щастливи преди всичко са пълноценните взаимоотношения с тези около нас. Нека също така отговорът на този въпрос да бъде максимално подробен. Тук нека включим малко стратегическо мислене – какво можем да очакваме в живота ни да се случи независимо от нас в този период. Може би ще завършим университета, или някое от децата ни ще завърши гимназия, или нашите родители ще имат нужда от нас. За различните сезони от живота ни има различни неща и е важно да си даваме сметка в какъв сезон сме.
  4. Какво трябва да направиш в следващата 1 година за да се приближиш към това, за които мечтаеш? Ако можеше просто да се събуждам една сутрин и да се озовем в свят, в който мечтите ни вече са се сбъднали… Ако можеше, но в живота не се случва така. Правим малки стъпки всеки ден към целта. Какви са стоите малки стъпки, с които ще започнеш?
  5. Какво ще направиш днес? В нашето общество много обичаме да говорим и не много да действаме. За това ще завърша вече тази статия, за да не стават много думите и да остане място за практиката. Какво ще направиш днес, през този навярно чудесен ден ден от твоята лятна отпуска?

Виж още:

Само позитивното мислене не е достатъчно

Полезно от мрежата:

Как да подредя живота си?

bunny-sample

Поръчай

bunny-sample

Поръчай

bunny-sample

Поръчай

Read more:
Градината на едно човешко сърце

Човешкото сърце прилича на градина. Харесвам притчите свързани с обработването на земята. Исус често ползва такива. Мисля си, че неслучайно...

Close