Кога да казвамe НЕ

Вероятно сте чували за резитбата при лозата. Някои от лозовите клончета е необходимо да бъдат отрязани, за да може растението като цяло да укрепне и да даде повече плод. Подобен на лозата е и човешкият живот. За да бъде качествен и добър, е необходимо понякога да се отказваме от неща.

Кога да казваме НЕ?

Нужно е да казваме “не” на деструктивните неща в живота си. Това са лошите навици, пристрастяванията, страховете, негативизма.

Нужно е да казваме “не” на тези неща, които ни изглеждат по-безобидни, но губят времето ни, ресурсите ни или емоциите ни. Това може да са проекти, за които дълбоко в себе си знаем, че са изчерпани, но не искаме да се откажем, тъй като твърде много сме вложили вече в тях. Може да са приятелски взаимоотношения, които са небалансирани, едностранни или, в които се чувстваме използвани. Може да са романтични взаимоотношения, при които няма развитие, нито перспектива за такова. А може би са дейности, които считаме за разтоварващи като прекомерно седене пред телевизора или в социалните мрежи.

(По темата за баланса във взаимоотношенията: Балансирани взаимоотношения)

Нужно е да казваме “не” и на някои неща, които са добри. Доброто е най-големият враг на най-доброто. Понеже времето ни и ресурсите ни са ограничени, важна предпоставка за успеха е това да бъдем фокусирани и да не се разпиляваме. Понякога хората се страхуват да не би да изпуснат добри възможности, да не би да вземат погрешно решение в полза на по-малко перспективната възможност. И в крайна сметка се опитват да задържат всичко и да разпръснат усилията си навсякъде по малко. И така качествен резултат в крайна сметка няма никъде.

Нужно е да казваме “не” в ежедневието си. По-горе бяха изброени предимно случаите, в които взимаме по-глобални решения. Обаче “подрязването” е и ежедневна дейност. Нужно е да можем да кажем “не” на приятелите, които настояват да излезем, а ние не сме си свършили задълженията. Нужно е да казваме “не”, за да влизаме в бюджета си, за да бъдем на време, за да можем да следваме ежедневно приоритетите си, за да има като цяло ред в живота ни.

Истината е, че не всички ще бъдат доволни от нас, заради неизпълнените им очаквания. Често срещано е хората да чувстват вина като се налага да отказват. Обаче това да кажем “не” не винаги означава, че сме неотзивчиви или незаинтересовани от другия. Напротив, това може да значи, че ясно разбираме до къде стигат ресурсите, които имаме, и желаем да направим най-доброто, което можем.

Подобни статии:

Какво не е прошката

 

Read more:
Как да го накарам да ми се обади?

Ето те и теб: срещнала си мило, интелигентно, забавно, талантливо, атрактивно... перфектното момче и той е необвързан! Приказката започва да...

Close