Вълшебната думичка “защо?”

Една сентенция гласи, че ние съдим другите по действията им, а себе си по мотивите си.

защо

Отсъждаме, правим преценки, изваждаме заключения на основа на нещата, които виждаме. Често сме съсредоточени върху това да гледаме как нечии действия ще повлияят на нас пряко или как ще променят обкръжаващата ни среда. И този начин на мислене сам по себе си е последователен, логичен, рационален, но не и достатъчен.

“Защо?” – гледайки от страни действията и живота на другия – какво би се променило ако започнем да мислим по начина – защо този човек действа така, защо взима решенията, които взима… “Защо” отваря една нова врата отвъд връзката действие-резултат. Тя отваря врата за човешкото сърце и прави нас самите по-малко осъдителни и по-трудно гневящи се…

Не, че кражбата, например, ще се превърне в добро дело или агресивното поведение на съседското момче ще бъде вече допустимо… Питайки се защо, вероятно отвъд погрешните действия ще видим нечия неудовлетворена нужда, неизказана болка или неполучено разбиране. “Защо” ще ни даде нови очи, които не търсят просто грешката, а се вглеждат за нуждата, очи, които гледат не просто да преценят последствията като добри или лоши, а търсят как биха могли да разберат нечий друг свят и да го направят малко по-добър.

И ето нещо практично, което ми прозвуча като го чух, като висш пилотаж. Представете си някой ваш познат, който по време на трудно обстоятелство или напрегната дискусия започне да ви нарича “глупав” или “ограничен”… Може би първата ви реакция би била да започнете да се защитавате или да го убеждавате, че греши в преценката си за вас или може би на свой ред бихте му се ядосали как точно в този момент вместо да прави нещо по-полезно се заяжда и всъщност той е глупавият… “Защо” – защо изрича точно тези думи… Може би зад тях се крие страх, че няма да бъде разбран или че ще остане пренебрегнат… И естествено мисълта ни след “защо” ни води не толкова към това как да се защитим или отсъдим, а към това да видим какъв точно е проблемът и с какво можем да помогнем – в случая например – как да проявим повече разбиране.

“Защо” ни помага да четем между думите, да не бъдем буквалисти, помага ни да станем по-разбиращи и ни предпазва от ненужен гняв и обидчивост.

“Защо” ни прави и по-справедливи – вече не съдим само себе си по мотивите, но търсим и мотивите движещи околните преди да си извадим заключения.

Read more:
4 неподозирани начина, по които Бог ме промени

Когато бях на 22 помолих Бог да превърне едно мое приятелство в романтична връзка и Бог ми каза "не". Така...

Close